UYUŞTURUCU MADDE BAĞIMLILIĞI

 

Yaygınlaşan uyuşturucu madde kullanımıyla birlikte ,kullanım yaşının da düştüğünü görmekteyiz. Kolay elde edilebilmesi, merak, rahatlama ihtiyacı, psikolojik sorunlar kullanımının artmasında ki nedenler arasındadır.

Sakinleştirici ve uyarıcı etkileri olan giderek daha fazla alınma isteği doğuran alınmadığında yoksunluk belirtileri oluşturan kimyasal maddelere uyuşturucu madde diyoruz.

Gençler için uyuşturucu kullanımı arkadaş çevrelerinde bir kereden bir şey olmaz ,ben kontrol edebilirim düşüncesiyle başlar. Bir kez kullanımı bile son derece risklidir. Tekrar tekrar kullanımı ile birlikte bağımlılık gelişir. Kullanımıyla birlikte beyin ve iç organlar üzerine etkileriyle fiziksel ve psikolojik tahribata yol açar. Madde bir kez vücuda girdikten sonra hücreler onu tanır ve unutmamak üzere hafızasına alır. Bu nedenle ,herkes için bağımlı olma potansiyeli aynıdır.

Uyuşturucu kullanımı beyin fonksiyonlarını azalttığı gibi, kişinin bedensel sağlığı ,sosyal ,mesleki ve aile yaşantısında da ciddi bozulmalara neden olacaktır.

Uyuşturucu maddeye başlamayı engellemek için gençleri bilgilendirilmesi, sağlıklı aile yapısı, anne babaların çocuklarıyla ilgilenmesi ve kimlerle arkadaşlık ettiklerini bilmeleri, okul başarısı, sporla ilgilenme önemlidir.

Bağımlılık düzelebilir ama iyileşmenin gerçekleşmesi için ciddi bir çaba ve zaman gerekmektedir. Bağımlının tedavi olmayı istemesi en önemli adımdır. Bağımlılık tedavisi kişiye ve kullanılan maddenin cinsine göre değişir. Maddeyi kişinin tek başına bırakması imkansızdır, mutlaka destek alması gereklidir.

Psikolojik sorunları olan kendileri de madde kullanan ,çocuklarına ilgisiz ebeveynlerin çocuklarında ,okul başarısı düşük ,davranım bozukluğu olan, çekingen çocuklarda madde kullanım riski yüksektir.

Bağımlılık geliştikten sonra tedavisi güç ve maliyetlidir. İyileştikten sonra gereken  psiko sosyal tedbirler alınmazsa yineleme olasılığı yüksektir. Koruyucu önlemlerin alınması bağımlılığı önlemede çok değerlidir.

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH