ERİŞKİN DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU

 

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) çocukluk çağında başlayan, etkisi tüm bir yaşama yayılabilen, süreğen bir nöropsikiyatrik bozukluktur.

Çocukluk çağında dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik ilk olarak okula başladığında fark edilir.Sınıfta yerinde duramayan, arkadaşlarıyla sorun yaşayan okuma faaliyetlerinde geriden gelen çocuklardır .Bu çocukların fark edilip tedaviye başlanması çocukların gelişimi için çok önemlidir.Hiperaktivite belirtileri baskın olduğunda genelde tedaviye daha önce başvuru olmaktadır.Ergenlik ve erişkinliğe doğru hiperaktivite azalır , dikkat eksikliği azalmakla birlikte  devam etmektedir. Ancak bu azalma eğilimine rağmen erişkin DEHB olan bireylerde bir işe başlayamama, iş yerinde verimsizlik ve kötü zaman yönetimi, çok sayıda işe başlanmasına rağmen bir çoğunu bitirememe, bir toplantı boyunca oturamama, stresle baş edememe ve öfke atakları, aklına ilk geleni söyleme eğilimi, kötü şoförlük sorunları ve evlilik ve sorumluluklarının idaresi ile ilgili yoğun sorunlar sıklıkla ortaya çıkar ya da sürer gider. Erişkin dönemde neredeyse bir kural olan psikiyatrik eş tanı ve erişkin yaşamın karmaşıklığı çocuklardan farklı olarak erişkin DEHB tedavisinde daha kapsamlı tedavi yaklaşımlarını gerekli kılmaktadır. Erişkin dönemde DEHB kişinin davranışlarını, duygularını ,ilişkilerini etkiler.Çocukluğundan beri yaşadığı dikkat sorunları ,organize olamama,dürtüsellik ,başladığı işi bitirememe gibi sorunlar kişinin başa çıkma becerilerini etkilediği için yineleyen başarısızlıklar yaşamış olabilirler.Bu başarısızlık öyküleri kişinin kendisi hakkında olumsuz düşünceler geliştirmesine neden olabilir.

DEHB genetik geçiş gösteren bir rahatsızlıktır. Tanı konulan çocukların ebeveynlerinde benzer şikayetlerin olup olamadığı sorgulanmalıdır.Yaşam boyu devam eden dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik yakınmaları olan tüm erişkinlerde DEHB tanısı düşünülmelidir.DEHB çocukluk ve erişkinlik döneminde kişilerin yaşamını ,çevrelerini,ailelerinin etkileyen bir rahatsızlıktır.Ergen ve genç erişkinlerde DHEB varlığında sigara ve madde kullanım bozukluğu ,yasal sorunlar,kötü akran ilişkileri ,akademik başarısızlık,iş başarısızlığı ve başka psikiyatrik rahatsızlıklar görülme olasılığı yüksektir.Bu nedenle tanının erken konulup , psikiyatrist tarafından tedavinin düzenlenmesi oluşabilecek hasarların önlenmesinde oldukça önemlidir.

 

 

 

 

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH