PARANOYA

                                                                 

Son dönemlerde yaşanan olaylarla toplumsal kaygılar arttı ve güvensizlik ,kuşkuyla giden duygu ve düşünceler  toplumda  yaygınlaştı. Paranoid  bir toplum haline mi geliyoruz içinde olduğumuz şeylerin ne kadarı kurgu ne kadarı gerçek sorusu gündemde. Toplumsal olarak neyin doğru neyin yanlış olduğunun ayırt edilmediği bir dönem yaşıyoruz. Kaygılı ,şüpheci ,birilerinden zarar göreceği korkuları toplumun büyük bir kesimini etkiler hale gelmiştir.Gerçeğin ne olduğu ile ilgili bir kafa karışıklığının olması ,  gerçeği değerlendirme yetimizin kaybolduğu anlamına mı gelmektedir.Evet toplumsal olarak zor güvensizlikle yoğrulmuş,kuşkulu ,kaygılı bir dönemden geçiyoruz.Tehlike altında olduğunu düşünme kişilerde anksiyete duygusunu ortaya çıkarmakta önemli bir faktördür.

Hastalık olarak paranoid bozukluk kişinin gerçeği değerlendirme yetisinin bozulmasıyla kendini gösterir.Gerçeği değerlendirme yetisi bireyin kafasında olup bitenlerle(düşüncelerinde, duygularında ,isteklerinde,düşlerinde )  dıştaki olgular arasında ayırım yapabilmesidir.Neyin düşünce ,neyin eylem ve olay,neyin düşlem ,neyin olgu  olduğunu ayırt edebilmektir.Gerçeği değerlendirme algı yada düşünce alanında bozulabilir;ortaya sanrı ve  varsanılar  çıkar.Gerçeği değerlendirmenin bozulması durumuna psikiyatri  de  psikoz adı verilmektedir.

Paranoid bozukluklarda kişi tehdit altında olduğunu düşünür,birilerinden zarar göreceğini,takip edildiğini öldürüleceği,haksızlığa uğradığıyla ilgili şüpheleri vardır.Kişi bunlara inanır ve bu doğrultuda yaşamını düzenler. Normal duygusal tepkiler gerçek bir olayın mantıklı değerlendirilmesine dayanmaktadır.Psikolojik rahatsızlıklarda ise gerçek bir olayın tutarlı bir şekilde tarif edilmesi üzerine kuruludur.Olayın gerçekle bir alakası yoktur.Burada önemli olan kurguların gerçekliği ve kişinin bu kurgulara verdiği tepkilerdir.Tehdit altında olduğunu, ,kısıtlandığını düşünme ,engellenme öfke doğurabilir.Bu öfkede kişi ve çevresi için bir tehlike yaratabilir.

Toplum olarak zor bir dönemden geçiyoruz  yaşanılan olaylar ve tehdit ve tehlike altında olduğunu düşünme psikiyatrik rahatsızlıklara bir hassasiyet doğurmakta daha kuşkucu ve anksiyöz bir toplum haline gelmekteyiz.

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH