TOPLUMSAL DEPRESYON

2016 yılı bütün dünya ve bizim toplumumuz açısından birçok sorun ve sıkıntıyla birlikte geride kaldı. Savaşlar,ekonomik krizler,cinsel tacizler ve terör olayları belirsizlikler,korku ,endişe ,moralsizliğide birlikte getirdi.Bireysel sıkıntıların fazla miktarda yaşanmasının yanında toplumsal olarakta depresif bir dönem yaşadık.

Bireysel depresyon da kişiyi etkisi altına alan mutsuzluk,hayattan zevk alamama,isteksizlik,karamsarlık gibi belirtiler görülmektedir..Toplumsal depresyon ise ;tüm toplumu etkisi alan olaylarla ilişkilidir,tüm toplumun genel ruh halini yansıtmaktadır.

Toplumsal depresyon belirtileri ; toplumun tükettiği alkol ve sigara miktarının artması,uyuşturucu kullanım oranının artması ,silahlanma oranının artması,toplumu saran umutsuzluk,karamsarlık,çaresizlik duygusu,hırsızlık,yolsuzluk,rüşvetin ve fuhuşun artması,ticari,sosyal,siyasal yaşamda etik değerlerin dejenere olması,toplumsal unutkanlık ve dalgınlık,intihar oranlarının artması,cinayet ve trafik suçlarında artmalar,toplumun ahlaksızlık ,yolsuzluk,adaletsizlik ve insan hakları ihlallerine ses çıkarmaması,tepkisiz kalması,piyango ,loto,şans oyunlarına ,yarışmalara ilginin artması,gelir dağılımının bozulması.sokak çocuklarının sayısının artması,boşanma oranlarının artmasıdır.

Bireysel ve toplumsal depresyon birbirini körükleyerek birbirinin şiddetini artırmaktadır.

Toplumsal depresyonla birlikte suç oranlarının arttığını,yaşanan felaketlere karşı duyarsızlaşma ,tahammülün azalması,tepkilerin anormal boyutlara ulaştığını görüyoruz.Trafikte yaşanan olaylar,sürekli şiddet ve ölümlerin yaşanmasına rağmen duyarsız kalan film izler gibi izleyen insanlar toplumsal depresyonun maduru dur.

Günümüzde, gelecekle ilgili endişe hali, çocukları için kaygılanma,sokağa çıkmaktan ,kalabalığa girmekten korkma toplumun çoğunun yaşadığı ve ruh halini etkileyen benzer duygulardır.

2017’nin daha güzel şeylerin yaşandığı,umudun ve barışın hakim olduğu bir yıl olması dileğiyle iyi yıllar diliyorum.

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH