ALIŞVERİŞ HASTALIĞI(OMNİOMANİ)

 

Bireyin ihtiyaç dışı kontrolsüzce alışveriş yapması ve zihninin yoğun bir şekilde alışverişle meşgul olmasıdır.Ekonomik olarak sıkıntı yaşamalarına rağmen alışverişi engelleyemezler.Tüketim ihtiyacının artması,kampanyalar,reklamlar ve avantajlı görünen ödeme seçenekleri insanları alışveriş yapmaya yöneltmekte ve özendirmektedir.Kadınlar ağırlıkta olamak üzere insanlar alışverişi sevmektedir. . Bugün modern dünyanın bir getirisi olan tüketim kültürü, insanları medya aracılığıyla daha fazla almaya ve tüketmeye zorluyor.

Özellikle bayanlar için alışveriş büyük bir rahatlama aracıdır.Ama bu durum sadece kadınlarda değil erkeklerde de sıklıkla görülmektedir. Alışverişi seviyor olmakla alışveriş hastalığı aynı şey değildir.Bu tanının konulabilmesi   için aşırı şekilde düşünülüyor ve yapılıyor olması gerekiyor.

Alışveriş hastalığı dürtü kontrol bozukluğu ve bağımlılıklar arasındadır.Doyumsuz,mutsuz,ikili ve sosyal ilişkilerde sorun yaşayan kişilerde daha fazla görülür.Kişiler daha çok gergin ve üzgünken alışveriş yaparlar.Depresyon ,kaygı bozukluğu,bastırılmış duygularda alışveriş hastalığına yol açabilmektedir.Bu rahatsızlığa sahip kişiler hayatlarındaki duygusal boşluğu alışveriş yaparak doldurmaya çalışırlar.Evliliklerinde mutsuz bayanlar eşlerinden intikam almak için yada geçici mutluluk elde etmek için alışveriş yapabilirler Alışveriş yapmak beyindeki mutluluk hormonu serotonin de artışa sebep olur. Alışverişin neden çok sevildiğinin yanıtı budur.

Alışveriş hastaları tipik olarak; alışverişle beraber rahatlar ancak bir süre sonra bir pişmanlık duygusu yaşamaya başlar. Gerilimle alışverişe başlayıp, aldıkça rahatlayan kişi; akabinde pişmanlık duyar ,içi içini yer. Bu kadar çok duyguyu bir arada yaşatmasıyla, ruhsal yönden yıpratıcı olan bu hastalık bir süre sonra, ne kadar alışveriş yapılırsa yapılsın tatmin sağlayamamaya neden olur.Alışveriş bağımlılları ihtiyaç dışında alışveriş yaparlar dolapları ve evleri kullanılmamış eşyalarla doludur.Borçlanırlar ,borçlarını ödeyemezler,birikimlerini ve yatırımlarını tüketebilirler.

Sosyal yaşamın AVM lere kaydığı günümüzde kişilerin mutluluk kaynaklarının sınırlanması sınırsız ve ekonomik zorlukları getiren alışveriş çılgınlığını ortaya çıkarmaktadır.

 

 

 

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH