BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU

 

Biraz populer olan ve daha fazla ilgi çeken ,araştırılan,merak edilen bir kişilik bozukuğudur.Çok duyduğum şeylerden biri ,interetten araştırdığı kadarıyla kendilerine borderline kişilik bozukluğunun yakıştırılmasıdır.Borderline kişilik bozukluğu çevreyi ve kişinin kendi hayatını olumsuz etkileyecek ciddi sıkıntılar yaşatır.

Borderline kişilik bozukluğunun temel özelliği dürtüsellik ,kişisel ilişkilerde sorunlar,yaygın ve aşırı dengesizliktir.Ayrılığı kabullenmezler çılgınca çaba gösterirler.Kişiler arası ilişkilerde aşırı yüceleştirme ile aşırı değersizleştirme arasında değişken dengesizlik görülür.Aynı dengesizlik duygulanımındada görülür,kendini güzel ve başarılı hissederken ,değişkenlik göstererek çirkin ve başarısız hissedebilir.Kendine zarar verme olasılığı yüksek olan dürtüsel davranışlar :Para harcama,cinsellik,madde kötüye kullanımı,tehlikeli araba kullanma ,tıkınırcasına yemek yeme gibi.

Tekrarlayan intihar davranışları ,göz korkutmalar veya dikkat çekmeye yönelik eylemler ve kendini kesmeler ,kendini sürekli boşlukta hissetme ,uygunsuz yoğun kızgınlık veya öfke kontrol güçlüğü ,strese bağlı geçiçi paranoid düşünceler ve disosiatif belirtiler görülür.

Sıklıkla erken erişkinlik döneminde ortaya çıkar.Erken travmatik deneyimlerin ve biyolojik duyarlılığın bu bozukluğun ortaya çıkmasındaki rolü gösterilmiştir.Ailesel geçişde gözlenebilir.

Birlikteek tanı olarak birçok psikiyatrik rahatsızlık görülebilir.Bu kişiler iş kayıpları ,yarım bırakılmış öğrenim hayatları ,bozulmuş evlilikler şeklinde ciddi sorunlar yaşarlar.Bu bozukluk sıklıkla kadınlarda tanı almaktadır.İntihar ve bozulma riski erken erişkinlikte fazladır ,ilerleyen yaşlarda azalmaktadır.Bu kişiler ileri yaşlarda işlevlerinde ve ilişkilerinde daha tutarlı olma eğilimindedir.

Birçok psikiyatrik hastalıkla benzer belirtilerin olması ve ek psikiyatrik tanıların mevcudiyeti nedeniyle tanının konulması açısından psikiyatrik değerlendirme önemlidir.

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH