SINAV KAYGISI

Anne babalardan çocukları için en çok duyduğum yakınma biz her istediğini yaptık ne istediyse aldık, spor dedi gönderdik ,müzik aleti çalmak istedi gönderdik ama yine de tatminsiz çabuk sıkılıyor. Evet mutlulukları kısa süreli ve çabuk harcanan bir nesille karşı karşıyayız. Televizyon, bilgisayar oyunları ,internet le vakit geçiren ,oyunlarını bunun üzerine kuran bir nesil .Başarı odaklı ,ideal çocuk yetiştirme uğruna koşturan ve uğraşan anne babalar. Proje çocuklar sokaklarda akranlarıyla oynayamıyor, bilgisayar oyunları ,cep telefonları üzerinden iletişim kuruyorlar. Bir çok şeyin çabuk tüketildiği günümüzde çocukluk ve gençliği de tüketiyoruz.   Sınav başarısı her şeyin önüne geçebiliyor.

Tabi ki başarının akademik alanla sınırlandırıldığı sistem içinde sınav kaygısı yaşayan gençlerle çok sık karşılaşıyoruz. Sınav kaygısı sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıya denir. Öğrenci için çok sıkıntılı olan bu kaygı hali sınav öncesi sınavla ilgili olumsuz kaygı verici düşüncelerin varlığı, sınav esnasında dikkatini toparlayamama, performansıyla ilgili olumsuz değerlendirmelere yoğunlaşma şeklinde ortaya çıkar. Böylece sınava odaklanması gereken zihinsel enerji hedefinden uzaklaşıp dağılır ve öğrencinin gösterdiği performans potansiyelinin çok altına düşer.

Yaşanılan bu durumun değerlendirilmesi ,düşünce hatalarının düzeltilmesi ,eğer psikiyatrik bir hastalık eklenmişse (depresyon, anksiyete bozuklukları) tedavisinin düzenlenmesi gereklidir.

Hint filmi 3 idiot eğitim ve öğretim üzerine güzel bir bakış açısı sunan bir film. Daha çok düşünen, sorgulayan ,araştıran ,okuyan nesiller daha mutlu yetişecektir teması sunan film akademik başarı anlayışına da farklı bir bakış açısı sunuyor.

                                             Psikiyatri uzmanı Dr Hayriye Pervin Karakaş

                                                     www.psikiyatri-terapi.com

 

 

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH