BOŞANMA

 

Bazen stres ve gerginlikler sonunda çiftin tükenmesine yol açar.Belki aralarında ki çatışmalar çok fazladır.Belki eşlerden biri diğerini kullanarak eşit olmayan bir ilişki yaratmıştır.Belki birbirlerine karşı sevgileri bitti ve artık yeni insanlar ilgilerini çekiyor.Belki de artık aralarında mutluluk kalmamıştır.İlişkilerin bitmesinin sebebi olarak pek çok neden vardır ve her çift için farklı olacaktır.

Boşanan çiftlerin yaşamları büyük bir değişim içindedir.Kendilerini tıkanmış,başarısız,çözümsüz,ümitsiz,hayal kırıklığına uğramış,rahatlamış  ve çok üzüntülü hissedebilirler.Ayrıca öfkeli ,suçlayıcı ,agresif,savunmada olabilirler.Diğer bir tarafta ise geleceğe yönelik olarak belirsizlik içinde ,korkmuş,şaşkın,ne yapacaklarını bilemez ,yollarını şaşırmış ve kaybolmuş hissedebilirler.Yani özet olarak bir duygu karmaşası içinde olabilirler.Çiftlerin hayatında büyük bir değişim yaşanıyor ,eski bildikleri düzen,roller,alışkanlıkları,standart yaşamları değişmektedir.

Boşanma yaşamda ölümden bile daha fazla acını ve kaybın yaşandığı bir süreçtir.Dolayısıyla acı,korku,öfke,hayalkırıklığı,keder boşanmanın bir parçasıdır ve bir süre yaşanacağı kabul edilmelidir.

Sağlıklı boşanma tüm aile bireylerinin bu süreci yaşamasına ve en az yara ile aşmasına ,yeni hayatlarına adapte olmalarına ve geleceğe umutla bakabilmelerine imkan yaratmaktadır.

Boşanma gerçekleştiğinde en çok endişenilen şeylerden biri çocukların durumu ve bu süreçten nasıl etkileneceğidir. Çocukların boşanmanın kendisinden ziyade boşanma esnasında  ve boşanmadan sonra yaşananlardan olumsuzluklardan daha fazla etkilendiğini unutmamak ve boşanma sürecini çocuklar üzerinde kabusa çevirmemek çok önemlidir.

Günümüzde bir çok evlilik ne yazık ki boşanmayla sonuçlanmakta , ebeveynleri ayrı çocuk  oranı da artmaktadır.Çocukların güvenli bir ortamda büyütülmesi,çiftin ayrılsa bile ebeveyn olarak ilişkilerinin ve sorumluluklarının devam ettiğini unutmaması gereklidir.Boşanma sonrası ilişkinin sağlıklı bir düzeyde devam etmesi çocukların gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.Güllerin Savaşı ve Kramer Kramere karşı ,boşanma süreçlerini  bazen esprili ,bazen hüzünlü  bir şekilde anlatan en güzel iki film olarak izlenebilir.

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH