SERTLEŞME BOZUKLUĞU(EREKTİL DİSFONKSİYON)

 

   Erkeklerin her an cinsel ilişkiye hazır olduğu düşüncesi yanlıştır. Cinsel hayat kişinin duygularından ve düşüncelerinden etkilenmektedir. Sertleşme güçlüğü organik ve psikojenik  sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Cinsel terapist olarak bizler psikojenik olan nedenlerin tedavisini yürütüyoruz.

Psikojenik nedenler olarak cinsel bilgi eksikliği. cinsel mitler, yanlış bilgilenme, travmatik cinsel deneyimler, baskıcı aile ortamı, ensesti sayabiliriz. Çift ilişkisindeki sorunlar, cinsel istek kaybı, evlilik dışı ilişkinin varlığı, stres faktörlerinin varlığı, sağlıkla ilgili kaygılar, yaşlanmada psikojenik nedenler arasındadır.

Ayrıca performans anksiyetesi. depresyon ,anksiyete  bozuklukları psikiyatrik sebeplerdendir.

Cinsel terapist olarak ,erkeğin ereksiyon kaybını nasıl algıladığıyla   ilişkili olarak problemin ortaya çıktığını görüyoruz. Aslında her erkek zaman zaman sertleşme güçlüğü ya da kaybı yaşayabilir. Yorgun, stresli,  üzüntülü, sinirli olduğunda cinsellik çok zevk vermeyebilir. Bunu yaşayan erkek durumu felaket , erkeklik kaybı, eşine  rezil olma olarak algıladığında kişinin kaygıları artacaktır. Daha sonraki cinsel ilişkilerinde tekrar aynı sorunu yaşayacağım kaygısı yeniden sertleşme sorununu oluşturmaktadır. Partnerin  olumsuz tepkisi kaygıları daha çok artıracağı gibi ,bir süre sonra cinsellikten kaçınma ve cinsellikten soğumayı ortaya çıkarabilir.

Tedavisinde öncelikle organik psikojenik ayrımı yapılmalıdır. Ortaya çıkaran nedenler saptandıktan sonra tedavisi ona göre düzenlenmektedir. Psikiyatrik rahatsızlıkla ilgili ise mevcut rahatsızlığın öncelikli tedavisi, çift ilişkisinde sorun varsa çift terapisi önerilmektedir.

Psikojenik sertleşme bozukluğunda cinsel terapi teknikleri uygulanmaktadır.6-8 hafta süren bu tedavide, partneri varsa birlikte haftada bir yapılan görüşmelerle başarı şansı yüksektir.

 

About the Author :

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH